Emilie Lindenbergh

Emilie Lindenbergh
Kometenstraat 58
1223 CL Hilversum
T: 035 - 772 11 77
M: 06 - 30 276 087
ContactLevensverhaal schrijven, bouw een monument voor uzelf of geef uzelf een perspectief voor de toekomst

Zie cursusprogramma

Zorg en beheer voor familie archief en assistent producer van de film "De kist", meer informatie klik hier

Waarom uw levensverhaal schrijven?

Soms zijn de behoefte en het moment dáár om uw verhaal aan het papier toe te vertrouwen. Of kinderen en kleinkinderen beginnen vragen te stellen  U bepaalt zelf waarover en voor wie u uw verhaal schrijft. Voor uzelf of voor anderen. Wat u wel en wat u niet vertelt is dus aan u. U kunt ook het verhaal schrijven over iemand anders.

Structuur

U kunt verschillende structuren hanteren: de aangeboden chronologische structuur, een structuur gebaseerd op thema's, bepaalde onderwerpen, of u kunt korte verhalen schrijven, waarbij ieder verhaaltje een afgerond geheel is, een levende herinnering en dat voegt u samen in een bundel. Natuurlijk kan ook voor een combinatie van deze structuren gekozen worden.

Wat u uiteindelijk opschrijft wordt bepaal door: voor Wie schrijft u, Waarom schrijft u het en Wat schrifjt u wel en wat niet. Als u na de inventarisatie van u gegevens uw keuze gaat maken (u gaat dan selecteren), dan zijn deze drie W's de richtlijn daarvoor.

Schrijven is de kunst van het weglaten.

Voor uzelf

Als u het verhaal voor uzelf gaat schrijven, dan kan het een bezinning zijn, een overzicht van uw leven. De rode raad kan zichtbaar worden. Dit kan een perspectief voor de toekomst geven.

Voor uw (klein)kinderen

Als u het verhaal voor uw kinderen schrijft, dan kunt u van daaruit een selectie uit de rijkdom van uw leven maken, om door te geven. Schrijven is de kunst van het weglaten. U kunt uw verhaal verrijken met foto's, documenten, brieven, enzovoort.

 

Een film, documentaire over uw leven

Maarten Nederhorst, ervaren documentairemaker, maakt dit voor u. www.filmovermijnleven.nl

De cursus

De cursus, bestaande uit elf bijeenkomsten, biedt u een structuur om uw verhaal, of dat van iemand anders, daadwerkelijk op papier te zetten. Om de veertien dagen vindt een bijeenkomst plaatst en hierna is een elfde terugkomdag, ongeveer zes weken nadien. Uit verschillende verhaalstructuren kan gekozen worden om tot de gewenste vorm te komen. Thuis bereidt u een hoofdstuk voor en op de bijeenkomst wordt hierop gereflecteerd en worden vragen behandeld. Ieder krijgt ruim aandacht. Afspraak is dat wat besproken wordt onder ons blijft. Voel u vrij alleen datgene te delen wat u wilt. Het verhaal kan naar wens verrijkt worden met documenten, foto's enzovoort. De groepen zijn klein, maximaal vijf mensen. Intensieve coaching. Voor de cursus start kunt u vragen stellen tijdens een informatie uurtje. U bent van harte welkom! 

Kosten inclusief lesmateriaal: € 330,-

Cursussen vinden plaats in Laren en Soest. Ook kan ik op eigen verzoek van een aantal mensen een groep begeleiden.

Data en tijden vindt u onder Cursusprogramma, klik hier
 

De vijfdaagse schrijfworkshop Levensverhaal

Van 6 tot en met 10 juni vindt in Zeeland weer een vijfdaagse schrijfworkshop Levensverhaal plaats in hotel Randduin, Oostkapelle

U kunt zich hier in alle rust concentreren en in één flow aan de gang gaan met uw verhaal, of dat van iemand anders. Het proces wordt gecoached door mij en op het geschreven werk wordt gereflecteerd. Ieder krijgt ruim alle aandacht. Voel u vrij alleen datgene te vermelden wat u wilt. De groepjes zijn klein: maximaal 6 personen. Deze dagen bieden intensieve persoonlijke begeleiding, verblijf op een eigen kamer met eigen sanitair, ontbijt en diner en gratis koffie en thee. We beschikken ook over een eigen werkruimte. Kosten € 745,-. Klik hier voor de flyer

 

Persoonlijke begeleiding en workshops in opdracht

Het is mogelijk privébegeleiding te vragen, voor persoonlijke vraagstukken of bij het schrijven van uw verhaal.

Eerste bijeenkomst is kosteloos en vrijdblijvend. Hierna is het tarief € 60,- per uur inclusief 21 % btw. Het kan bij mij of bij u thuis plaatsvinden. In het laatste geval worden reiskosten in rekening gebracht.

Het is mogelijk voor meerdere mensen éénmalig een Schrijfworkshop Levensverhaal te verzorgen, of een Schilderworkshop Levensverhaal.

Dit kan interessant zijn om het met familie, vrienden/vriendinnen of in werkverband te doen.

Kosten Schrijfworkshop voor een dagdeel (vier uur), exclusief huur ruimte en reiskosten: € 75,- per persoon inclusief 21 % btw en lesmateriaal, minimaal vier personen. Bij minder dan vier personen zijn de kosten € 85- per persoon.

Kosten Schilderworkshop Levensverhaal voor een dagdeel (vier uur), exclusief huur ruimte en reiskosten: € 60,- per persoon inclusief 21 % btw en schildermateriaal, minimaal vier personen. Bij minder dan vier personen zijn de kosten € 75,- per persoon.

Wellicht heeft u zelf een ruimte ter beschikking...

 

 

 

 

Reacties van deelnemers:

Nel: "...Ik heb in de cursus heel veel goede tips gekregen hoe ik mijn verhaal moest schrijven. Het heeft structuur gebracht. Ook vond ik het belangrijk aan mijn kinderen en kleinkinderen te vertellen hoe het vroeger was, een andere wereld, waarin het niet vanzefdsprekend was dat er water en gas was en waar je je op de ionter voor moest bereiden...."

Bas:"...Ik kreeg vragen gesteld door mijn kleinkinderen over mijn vader en daar had ik geen antwoord op. Toen mijn vader stierf was ik 5 jaar en aangezien mijn moeder nooit hertrouwd is heb ik nooit een vader gekend. Ik dacht: Dat zal mij niet gebeuren. Ik leg voor mezelf vast op papier hoe ik ben opgegroeid en wat voor werkzaam leven ik heb gehad met ups en downs....

Toos: "...Tijdens het schrijven kwam ik erachter dat ik toch nog veel te verwerken had. Daar heb ik de tijd voor genomen en aandacht aan besteed en nu kan ik het geluk weer veel beter toelaten in mijn leven..."

Jaap: "...Ik heb het erg interessant gevonden, leerzaam en gezellig. Bovendien heb ik door de cursus inzicht gekregen in mijn voorouders..."